Komentarze: 0
Do czeskich knedli trzeba wkładać śliwki przedzielone na połówki, bez pestek. Śliwki powinny być dokładnie włożone w ciasto, aby nie rozkleiło się w czasie gotowania. Ciasto do knedli można wykonać według przepisu na kluski ziemniaczane. Z ciasta należy kształtować kulki, czyli knedle. Knedle można podawać posypane bułeczką; roztopionym białym, albo żółtym serem; polane słodką śmietaną; z kefirem; z jogurtem; z cukrem pudrem i cynamonem. Można podawać je najlepiej na ciepło z jeszcze innymi, ulubionymi dodatkami. Knedle można przygotować również z truskawkami, z jagodami, z brzoskwiniami, z malinami, z morelami, są pyszne. Można wykonać też knedle z mięsem. Knedle należy gotować w lekko osolonej wodzie, przez około 3 minuty aż do ich wypłynięcia na powierzchnię. Knedle ze śliwkami są najlepsze, najsmaczniejsze i dobrze wpływają na urodę, kiedy są wyjęte świeżo z wody. Polane roztopionym masełkiem, smakują wspaniale.
Knedle to bardzo smaczne, letnie, jesienne, polskie danie. To danie nadaje się też do przygotowania na różne okazje i święta.